Ararat council reveals preferences for Pomonal Hall precinct development

Pomonal Hall

Pomonal Hall

POMONAL - Community consultation has identified the community's preferred option for the Pomonal Hall Precinct Development.

A Project Control Group (PCG) established to manage the project from concept to completion developed three design options and advertised each of the plans for community comment.

Ararat Rural City Council's director for council services and PCG member Neil Manning said the community's preference is option three, a new build with modifications to the design.

He said comments received to date have shown a preference towards a new build with changes to the kitchen in particular and refinement of the design.

"Feedback and comment from stakeholders and the community is an important part of this project," he said.

"It was great to see so much of the community engaged in the project and we welcome the amount of feedback."

The community also requested consideration be given to sustainable material and solar power. Questions were also asked about how the ongoing energy uses can be minimised by careful planning now.

"Option three provides good orientation to allow for solar provision," Mr Manning said.

"The design will incorporate heating and cooling of smaller spaces for different sized groups."

Mr Manning said many comments were made about the initial size of the kitchen with requests to increase and improve the location and functionality of the space.

"The design of the kitchen and directions the kitchen serves will all be considered as part of the design process. A detailed design will accommodate needs of the community and use of facility," he said.

Other feedback requested clarity on the condition of the existing hall and how feasible it is to retain.

"The existing hall is in poor condition due to termites and structural issues," Mr Manning said.

"Structural and condition repairs are possible but may not be cost effective."

Positioning of the building was also asked to be considered.

"The design incorporates the oval into the new design of the building. It makes a connection between the oval and hall and market spaces," Mr Manning said.

In August 2013 Council received State Government funding through the Putting Locals First Program (PLFP) for the Pomonal Hall Precinct Development - Design Stage.

The project was to engage an architect to develop three concept plans for the development of the Pomonal Hall precinct as a community space.

The precinct includes the hall, sporting facilities, public toilets and a playground.

Through consultation with the community the preferred option will be developed to full tender documentation stage in preparation for further funding and ultimately construction.

Simon Whibley Architecture are undertaking the next phase of the project, design development and will review the initial design in consideration of the community consultation and the PCG's responses to the feedback. A funding strategy will also to be developed as part of this phase of the project.

Smartphone
Tablet - Narrow
Tablet - Wide
Desktop